Bisericile din diaspora au primit circa două treimi din fondurile Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Bisericile sunt unul dintre cele cinci domenii pe care le finanțează statul român în diaspora și au primit circa două treimi din banii acordați de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în 2022, relatează Europa Liberă România.
La conducerea DPRP este Gheorghe Cârciu de la începutul anului 2022, când a fost numit în funcție de premierul de atunci, Nicolae Ciucă. Vine de la PSD și este considerat un apropiat al secretarului general Paul Stănescu. A absolvit facultatea la Lugoj, în 2021, la trei decenii de la terminarea liceului și cu doar un an înainte de a fi instalat la DPRP. Instituția avea un buget de 12-13 milioane lei, dar acestea au devenit de 20-30 de ori mai mari în doar doi ani de zile. Au fost majorate plafoanele la sumele pe care le pot primi aplicanții pentru proiecte. Spre exemplu, în 2022, pragul era de 200.000 de lei. În 2023 a ajuns la două milioane lei pentru un proiect.
Datele publice pe care le-a analizat Europa Liberă România arată că până la începutul lunii septembrie au fost acceptate proiecte în valoare totală de 110 milioane lei. Din această sumă, mai bine de 71 milioane lei s-au dus către biserici sau asociații apropiate de instituțiile de cult.
Situația a fost comentată de politologul Cristian Pîrvulescu, care spune despre cheltuielile făcute de DPRP că țin „de o formă de pragmatism” prin care PSD și PNL „încearcă să cumpere bunăvoința din partea acestor comunități, care sunt foarte disciplinate și care pot avea un rol important” la alegerile din 2024.
Politologul susține că prin banii acordați bisericilor se încearcă apropierea electoratului AUR.
„Patriarhul a amenințat că va urma o revoluție ca cea din decembrie care îi va măsura pe toți. S-au adaptat și au încercat să cumpere bunăvoința bisericii”, a mai spus Pîrvulescu.