Biserica Ortodoxă Română l-ar putea canoniza pe preotul care a murit în lagăr pentru că votase Unirea Basarabiei cu România
Preotul Alexandru Baltaga propus spre canonizare în 2025! Părintele Alexandru Baltaga a fost singurul cleric din Sfatul Țării când s-a votat unirea Basarabiei cu România. Când Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, a fost deportat într-un lagăr din Kazan, azi capitala Tatarstanului. Clericul recunoscuse în fața anchetatorilor că nu agrea revoluția bolșevică și nici faptul că, înainte de Unire, românii nu-și puteau folosi limba maternă în cult.
S-a născut în 14 aprilie 1861 într-o familie de preot și a devenit și el preot la Biserica „Aleksandr Nevski” din Călăraşi-sat, în Republica Moldova de azi. A crescut doi copii adoptivi, pe Vsevolod şi pe Margareta, conform basilica.ro. A fost un neobosit promotor al culturii și identității românești. Între 1903 și 1925 a fost preşedintele Congresului Eparhial, iar în 1917 a devenit singurul reprezentant al Bisericii în Sfatul Țării. În această calitate, în 27 martie 1918, a votat pentru unirea provinciei cu țara-mamă, România. Ulterior a fost desemnat membru al Comitetului de unificare a bisericilor din România Mare. Pentru autoritatea sa în rândul clericilor și munca depusă în slujba Bisericii, Gala Galaction l-a caracterizat drept un „patriarh al preoților basarabeni”.
După anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică la 28 iunie 1940, a rămas alături de enoriași, chiar dacă restul familiei s-a refugiat peste Prut. A fost foarte rapid arestat și condamnat pentru activitate contrarevoluționară și dușmănoasă față de Uniunea Sovietică. Întrebat de anchetator, Părintele Alexandru Baltaga a spus: „Da, recunosc. Eu, Baltaga, într-adevăr am fost adversar al revoluţiei şi, pentru a o evita, am votat unirea”.
La o altă întrebare specifică a anchetatorului, părintele a răspuns: „Preoţimea a avut un rol important în dezlipirea Basarabiei de la Rusia Sovietică şi alipirea ei la România. Toată activitatea mea ulterioară a fost îndreptată pentru consolidarea poziţiei României în Basarabia, fapt care-l recunosc”.
A fost deportat la Kazan, Tatarstanul de azi, unde a decedat curând, în data de 7 august 1941. La arestarea lui au fost confiscate 11 ordine și medalii oferite de autoritățile de stat și bisericești de-a lungul timpului. Pr. Al. Baltaga nu a negat nicio clipă activitatea pro-românească pentru care și-a dedicat întreaga viață.
Sinodul Mitropoliei Basarabiei a anunțat de curând că Preotul Mărturisitor Alexandru Baltaga a fost propus pentru canonizare în 2025.