35 de ani de la moartea „Sfântului Ardealului”, Arsenie Boca. „Spuneţi-i lui Ceauşescu că nu mai apucă Crăciunul!”

Spread the love

Joi, 28 noiembrie, se împlinesc 35 de ani de la trecerea în neființă a preotului Arsenie Boca, considerat una dintre cele mai mari personalități ale ortodoxiei românești. Mănăstirea Prislop, locul unde este înmormântat călugărul, a devenit de-a lungul anilor un lăcaș de cult vizitat de mii de români anual.

Părintele Arsenie Boca a fost unul dintre călugării faimoși ai secolului XX. Acesta a murit la Sinaia, pe 28 noiembrie 1989, în casa unde își amenajase un mic atelier și unde locuia împreună cu câteva maici de la Prislop, conform ziare.com.

În fiecare an, pe 28 noiembrie, mii de credincioși se adună la mormântul său de la Mănăstirea Prislop pentru reculegere. Anul acesta, duhovnicul a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. După trecerea în neființă a părintelui, au circulat mai multe zvonuri despre ultimele sale zile în viață. Deși apropiații susțin că acesta a murit de bătrânețe și din cauza epuizării cauzate de muncă și boală, există alte mărturii mult mai dramatice.

După trecerea în neființă a părintelui, au circulat mai multe zvonuri despre ultimele sale zile în viață. Deși apropiații susțin că acesta a murit de bătrânețe și din cauza epuizării cauzate de muncă și boală, există alte mărturii mult mai dramatice.

Se spune că Arsenie Boca a fost torturat de Securitate, iar în timpul interogatoriului a declarat: „Spuneţi-i lui Ceauşescu că nu mai apucă Crăciunul”. „Văzând că părintele Arsenie s-a ridicat din moarte, i-au dat ultima lovitură fatală. A fost dus în pădurea de brazi de la Sinaia şi răstignit. I-au înfricoşat şi pe cei ce au aflat, ca să nu spună adevărul…”, a spus preotul Petru Vamvulescu.

Înmormântarea a avut loc pe 4 decembrie 1989 la Mănăstirea Prislop. Preotul Octavian Pătrașcu a spus că evenimentul a fost marcat de o profundă emoție. „Slujba la care au participat mai mulţi preoţi şi o mulţime de oameni apropiaţi părintelui a fost încărcată de emoţie. I-am mulţumit lui Dumnezeu că mi-a dat ocazia să îl conduc pe ultimul drum pe cel pe care îl preţuiam cu toţii”.

„Nu pot uita când au scos sicriul din biserică. Un bărbat, cu ochii mari, înspăimântaţi, şi-a îndreptat mâna spre inimă. Mergeam cu toţii spre groapă şi am auzit că omul văzuse sus, pe cer, o cruce de stele”, a spus preotul Dumitru de la Mănăstirea Sf. Ilie – Albac.

Când a murit părintele Arsenie, a fost pentru prima dată în viaţă când am avut ocazia să-l ating. Obrajii îi erau roşii. A murit joi şi l-au înmormântat luni şi era ca viu atunci. Împrejurul sicriului se simţea mireasmă de mir”, a declarat localnicul Gheorghe Silea.

Maica Adriana, de la Schitul Cornet, a susținut că a asistat la un eveniment neobișnuit: „La înmormântare, când s-a întors sicriul cu 180 de grade, pentru a pleca spre cimitir, am văzut foarte clar cum părintele Arsenie a deschis ochii! I-am văzut clar ochii albaştri”.

Prima dată, la trei zile de la îngropare, fiindu-le frică la securişti să nu învieze. A doua oară l-au scos după un an, fără explicaţii, iar a treia oară acum vreo şase ani. Atunci a ieşit un izvor de apă din mormântul Părintelui Arsenie, care n-a putut fi oprit…”,a spus preotul Petru Vamvulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *