1795 – Prima carte românească de matematică. „Biserica nu s-a făcut doar temelie neamului, ci a fost și începătoarea științelor umane în țărișoara noastră!”
În anul 1795, exact într-o zi de 6 aprilie, vedea lumina tiparului prima carte românească de matematică, „Elemente aritmetice arătate firești”. Lucrarea aparține, atenție, unui călugăr devenit, ulterior, episcop de Hotin, Amfilohie. Tot el este și autorul primei lucrări românești de geografie, cu informații despre Moldova, dar și al unui tratat despre științele naturii, intitulat „Gramatica fizicii”, și care a rămas sub formă de manuscris.
„Așadar, se vede faptul că Biserica nu s-a făcut doar temelie neamului și ne-a ținut închegați secole la rând, ci a fost și începătoarea științelor umane în țărișoara noastră, prin diaconul Coresi, dar și a celor exacte, datorită episcopului de Huși, Amfilohie Hotiniul. P.S. În imagine este o frumoasă tablă a înmulțirii, extrasă din prima carte românească de matematică”, arată editorialistul constănțean Mihai Petre:
