15 August: Trecerea Fecioarei Maria în Împărăția Cerurilor

Spread the love

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Pe 15 august, creștinii sărbătoresc trecerea Fecioarei Maria în Împărăția Cerurilor. Aceasta este o sărbătoare plină de semnificație spirituală și simbolistică, care reprezintă o zi de închinare și aducere aminte a prezenței Materiei Domnului în viața noastră. Potrivit scrierilor bisericești, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani într-o casa care se afla în Grădina Ghetsimani, localizată între Efes și Seljuk. În tradiția ortodoxă se spune că Fecioara Maria a mai trăit 11 ani după ce Domnul Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri.

În dimineața zilei de Sfânta Maria, credincioșii merg la biserică și organizează mese festive prin care dau de pomană celor trecuți în neființă.

Această sărbătoare aduce cu sine numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții

În Transilvania, tradiția cere ca femeile căsătorite să aducă dimineața devreme la biserică fructe din recolta de struguri și prune, pentru a fi binecuvântate de preoți și apoi distribuite credincioșilor. De asemenea, fetele necăsătorite strâng flori din grădină, pe care le depun apoi în fața icoanelor. Aceasta se face cu speranța că familiile lor vor fi protejate de boli și necazuri. Potrivit obiceiului, în Transilvania, femeile măritate trebuie să se trezească imediat ce răsare soarele și să ducă la biserică struguri, prune și faguri de miere, pentru a fi sfințite de preoți și apoi împărțite credincioșilor.

Apoi, femeile merg în cimitir și tămâiază mormintele rudelor.

În alte zone din țară, ciobanii coboară oile de la munte și își schimbă pălăria cu căciula, asta însemnând că vara este pe sfârșite. Tot de Sfânta Maria se spune că dacă fetele poartă pe cap o plantă, numită năvalnic, vor atrage pețitori.

Se spune că dacă trandafirii înfloresc de Sfânta Maria, acesta era semn că toamna va fi lungă.

Fetele nemăritate culeg flori pe care le așează la icoanele din biserică cu scopul de se proteja de boli și necazuri.

Dacă eşti însărcinată, în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Sf. Maria, nu trebuie să munceşti sau să trebăluieşti pentru a avea o naştere uşoară şi un copil sănătos. Se crede că femeile însărcinate care nu respectă această tradiţie vor avea dureri mari la naştere

Fetele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească alesul. De asemenea, ziua de 15 august este ultima zi a verii când florile pot fi culese şi să fie bune de leac.

Cine se roagă, ținând post negru, la Sfânta Fecioară, scapă de necazuri grele, de boli, de pagube și capătă în schimb alinare și împlinire.

Înflorirea trandafirilor chiar de Sfânta Marie anunță sosirea unei toamne blânde şi îndelungate. Se spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Maria sunt cele mai ascultate din tot anul, aşa că dacă ai probleme grave, nu ezita să spui o rugăciune către ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *